2009-05-06

Fifty fifty

Rågmjöl har bättre uppsugningsförmåga än vetemjöl, därav tar man hälften hälften när man gör vetesugdeg, men mycket mindre rågmjöl än vatten när man gör rågsurdeg.

Jag tycker det har varit lite meckigt att gör blandbröd, antingen har degen blivit alldeles för fast, eller alldeles för lös.

Nu tänkte jag mig att jag skulle baka med en liter vatten, 700g vetemjöl och 500g rågmjöl, 20g salt och 30g jäst. Men jag höftade lite eftersom jag hade rågsurdeg och inte orkade räkna ut andelarna. Denna gången lyckades jag!

Det första blev lite bränt, så jag körde en metod som jag själv kommit på till det andra brödet.

Jag sätter en plåt ovanför bröd i ugnen, hittills har inga bröd blivit brända, och visst jag vet att smaken sitter i skorpan, men jag är inte alls pigg på att äta kolskorpa så jag tycker detta är en okej lösning.


Etiketter: , ,

2 Comments:

Blogger FlexHäxan said...

Hej du brödfreak! :)

Funderat länge på, hur man förvarar bröd på det mest ultimata sättet.

Vilket sätt är ditt?

12:40 em  
Blogger Martin said...

Första natten i rumstemperatur, om du har öppnat brödet så låt den sidan stå ner mot bordet/skärbrädan.

Sedan lägger jag det i påse, men jag är inte så förtjust i bröd som legat i påse, brukar rosta det, men helst har jag ätit upp det på två dagar.

11:07 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka till startsidan



 

Totala antalet besökare sedan 2005-09-15:

Besökare denna månad:

Besökare denna vecka:

Besökare idag:

Besökare online:

Besökarstatistiken är en tjänst från Susnet.