2009-02-10

Bröd på en höft

I lördags kom jag hem från Italien, baklusten föll på direkt.
Tyvärr hade jag ingen surdegsgrund hemma, så jag tänkte att jag experimenterar lite.

Brödet/ingredienserna | Jag tog en liter vatten, 600 gram grovt rågmjöl precis som när jag matar en surdeg, men istället för surdeg så la jag i jäst(25gram), hade lite hel dinkel från Saltå kvarn som också fick följa med, och lät det stå ute över natten.

I söndags på morgonen blandade jag i ytterliggaren en liter vatten och sedan vetemjöl i, vid 1200gram vetemjöl kändes degen lagom lös/fast, ja vetemjölet tog slut där hemma så det berodde väl lite på det också.

Lite kärnor ville jag också ha i, solroskärnor och linfrön, det tycker jag är gott så det fick det bli. Och så ytterliggaren 25 gram jäst.

Körning i maskinen| Sen fick den gå sådär 45 minuter i degblandaren. Slutligen fick 50 gram salt följa med en minut.

Liggtid och jäsning| Så oljade jag in min stora plastlåda som egentligen är till för kläder (men aldrig använd till kläder). Där fick degen ligga tills den jäst ganska ordentligt, den blev sådär härligt luftigt, så vek jag ihop den så att den sjönk ihop (smaken kommer fram tydligare då), och så lät jag den jäsa säkert en timme till i platslådan.

Avbakning| Sen satte jag ugnen på 275 grader, formen i bottnen av ugnen och plåt ovanpå.

När värmen varm uppe formade jag 2 bröd och skjutsade in. Resten av degen la jag i brödformar och lät jäsa under tiden de andra bröden bakades i ugnen.

Jag slår en halv liter vatten i formen i bottnen för att det ska bli ånga, alltid nästan.

Så fick de gå till 98 graders innertemperatur. Äntligen har jag hittat en stektermometer som klarar upp till 380 grader och inte går i sönder direkt.

Såhär blev de första bröden:


De formbakade blev snyggare, kanske för att de fick jäsa en stund extra.

Men jag är ändå nöjd, speciellt med smaken, den blev väldigt fin.

Etiketter: , , ,

2 Comments:

Blogger Unknown said...

hej martin!
kul att ses på tävlingen.
jag har lite frågor om konditoriet du jobbar på. maila gärna svar.

mvh david

10:46 em  
Blogger Martin said...

Hej!
Vad kul att du tittar in, jag försökte nå din blogger-profil, men den var inte publik, så jag hittade ingen mailadress till dig.
Min är martin.persson@gmail.com

mvh martin

11:58 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka till startsidan



 

Totala antalet besökare sedan 2005-09-15:

Besökare denna månad:

Besökare denna vecka:

Besökare idag:

Besökare online:

Besökarstatistiken är en tjänst från Susnet.