2008-10-03

Mjölksyring (besök på Skånemässan)

Var på Skånemässan idag.

Pratade av en av personerna på Tistelvind om vad det innebär att syra grönsaker.

Egentligen är det inte konstigare än att man låter grönsaker jäsa, då bildas det bakterier som skyddar grönsaken, och den får en annan smak.

Alltså tillsätts inga mejeriprodukter, fast det heter mjölksyrebakerier, och mjölksyrning av grönsaker. Kanske självklart för några, fast jag visste faktiskt inte det.

Så nu tänkte jag försöka mig på att göra syrad vitkål, eller surkål som är ett mera känt namn på det. Bra att tänka på var tydligen att använda ekologisk vitkål eftersom vitkål besprutas så sent innan den skördas, att en del av vitkålens naturliga bakterier som är nödvändiga för mjölksyrningsprocessen försvinner.

Skärvångens bymejeri blev jag glad av att se igen. Damen som stod där härom året brann verkligen för sina ostar, tyvärr var hon bara säljare, detta året stod där någon annan som inte visste var gruyere eller Appenzeller var. Fats det verkade gå bra för deras försäljning i alla fall.

3 Comments:

Blogger Olle said...

Vet du om Skärvångens bymejeri har mjölk, smör och grädde?

annars?

12:56 em  
Blogger Martin said...

Hej!
Jo, Skärvångens har smör, om de har mjölk och grädde låter jag vara osagt.

NK Saluhall i Stockholm sålde deras smör när jag var där för 250:-/kg, eller 75:- för en tre hektos bit, så jag hoppade över den gången.

Har du testat Skånemejeriers Gourmetsmör (finns i vanliga matbutiker)?

Själv gillar jag nog fortfarande det smöret Möllans ost har som heter Bretain tror jag.

8:06 em  
Blogger Olle said...

ja, med Möllans smör är saltat, vill ha osaltat.

En av mina favoriter är fortfarande lescure.

11:30 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka till startsidan



 

Totala antalet besökare sedan 2005-09-15:

Besökare denna månad:

Besökare denna vecka:

Besökare idag:

Besökare online:

Besökarstatistiken är en tjänst från Susnet.