2004-12-09

Mer formgivningstankar för webloggar

bloggmiddagen i söndags så pratade vi lite om utformning av hemsidor och webloggar.

Sen gav mitt förra inlägg om typografiska tankar hela 5(!) kommentarer, mest kring om länkar ska öppnas i nya fönster eller inte.

Det fick mig att fundera ännu mer över formgivning för webbloggar.

Fokus på innehållet
Många webloggare väljer att ha arkiv-menyer, länkar till andra webloggar och en del knappar i vänster- och höger-marginalen. Det är ganska trevligt när man inte orkar läsa mer text, men samtidigt så kan jag uppleva en informations-stress av detta, så därför testar jag att ha helt tomt på båda sidor texten för att ögonen ska fokusera på inehållet i texten.

6 Comments:

Blogger plindberg said...

Det märkligaste tycker jag är bloggar som har en eller två sidokolumner med fast bredd och som låter bredden på själva huvudkolumnen vara variabel. Själv tycker jag om små och smala webbläsarfönster och det som händer då är att huvudkolumnen blir så smal att den endast rymmer ett par ord per rad.

Jag tycker alla kolumner ska ha fast bredd och att huvudkolumnen ska ligga längst till vänster. Då hamnar det sekundära innehållet utanför det synliga fältet och man får scrolla för att läsa det.

4:08 em  
Blogger Martin said...

Jag örde på bloggmiddagen att Hakank också surfade med två fönster uppe samtidigt, så självklart ska en sådan aspekt vägas in i bedömningen.

Sen tycker jag det är snyggt att ha en huvudstyket en bit in på sidan, detta skulel man kanske kunna lösa genom att ange alla kolumner i procent, vad tror du om det?

10:25 em  
Blogger hakank said...

Att inte ha några länkar eller annan information i huvudsidan antyder att du fokuserar på innehållet och i nuet, vilket säkert är bra.

Men läser jag en bra sajt blir i alla fall jag nyfiken på andra saker, t.ex. vad som skrivits av samme författare tidigare, information om författaren, vilka favoriter denne har etc. Helst ska sådant vara åtkomligt via länkar (eller menyer) till vänster/höger/i toppen på första sidan.

Även om jag tycker att "content is King" så spelar det ändå en viss roll vem som säger det, t.ex. för att kunna vara källkristisk.

Vad gäller surfning med två fönster så nämnde jag nog också att jag nästan alltid drag & drop-ar länkarna, antingen till ett speciellt fönster som ligger synligt bredvid, eller i en annan tab (i Firefox). Väldigt sällan används maximerade fönster, det funkar helt enkelt inte för mitt sätt att surfa.

12:19 em  
Blogger Martin said...

Håkan: Jag försökte en del med sido-menyer på min weblog innan, men jag känner att jag måste leta efter den informationen på sidan om det ligger i t ex en högerspalt.

Så då valde jag att istället för behöva leta så fanns alla valen i huvudmenyn istället.

Jag tror höger och vänster-menyer passar sig bäst när det är innehåll som man vill att användaren ska läsa, även om denne inte letar efter det.

Aftonbladt kör denna "taktik" framgångsrikt t ex, men vill jag verkligen kör denna "taktik" som bloggare?

10:35 em  
Blogger hakank said...

"Aftonbladt kör denna 'taktik' framgångsrikt t ex, men vill jag verkligen kör denna 'taktik' som bloggare?"

Good point, Martin.

Personligen tror jag inte att Aftonbladets utseende är så bra förebild för personliga bloggare. Det är helt enkelt för ... mycket. Å andra sidan kanske jag är för mycket påverkad av Movable Type och andra bloggsystems presentationssätt.

Jag tycker det är mycket bra att du experimenterar (om du tillåter detta uttryck) med en egen design, det blir mer personligt. Som du sade (eller skrev) är det ibland svårt att komma ihåg var man läste en viss sak när bloggarna ser så lika ut. Då är det bra att sticka ut.

10:47 fm  
Blogger Martin said...

oh, visst exprimintera jag en massa med designen, det är det jag tycker är så kul :-)

"Gör man inte fel så har man gjort för lite", som jag brukar säga :-)

4:42 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka till startsidan



 

Totala antalet besökare sedan 2005-09-15:

Besökare denna månad:

Besökare denna vecka:

Besökare idag:

Besökare online:

Besökarstatistiken är en tjänst från Susnet.