2004-12-05

Typografiska tankar kring webloggar

Uppdaterad: 00:21 2004-12-09
Jag kom på att det inte var någon bra lösning med fet text inne i styckena, utan de blir tydligare som rubriker.


Jag tycker att webloggar ska vara tydliga.
Här är några funderingar kring som jag tror kan förbättra tydligheten:
» » Radbredden
468 pixlars bredd på texten i en blog är optimalt.

» » Ljus bakgrundsfärg
Det är snyggt med färgad bakgrund till texten, även om vitt är bäst ut läsbarhetssynvinkel. Om jag vill ha en bakgrundsfärg till texten så får det bli en väldigt ljus, t ex #f7f7f7 om jag vill ha en grå bakgrund, det är den ljusate grå jag lyckats hitta.

» » Stort radavstånd
När jag läser en blog vill jag att det ska vara mycket radbrytningar, eller stort radavstånd. Joakim Hertze hade, i sin första version av sin blog en ett brett och bra radavstånd, tycker jag, jag vet inet om han har det längre.

» » Stor-text citat
Yukio har haft några gånger, bilder med röd text i större format, med ett citat av sin egen text. Ett bra exempel är i denna texten: Bloggstafetten - Japansk kultur.

Det tycker jag fångar intresset för texten på ett bra sätt, och jag har själv testat det

» » Länköppning
Alla externa länkar i en blog ska ha target="_blank" alltså, så att de öppnas i ett nytt fönster. Om man kör Firefox så kan man ju själv välja om man vill ha sidan i en ny tab, det tycker jag är det allra bästa sättet att surfa på.


Vad är jag då själv kass på?Jo, att stava rätt, att korrekturläsa mina texter, så att texten blir läsbar och jag inte skriver meningar som är omöjliga att fatt och sen är jag dålig på några saker till, som jag inet komem på riktigt nu.

Jag tror alla har sina svaga respektiva starka sidor, och antagligen får jag som halv typograf-nörd acceptera även sådana här saker i framtiden,


och det är inte hller därför jag skriver, utan det är som tips, för att tänka på när man gör designen till sin blog, för att locka mer besökare, i och framför allt läsare.

Jag får ju inte glömma bort att det är innehållet som är viktigast och att ha roligt när man skriver, som är ännu viktigare än viktigast.

5 Comments:

Blogger Johan said...

Från att ha slängt på _blank på nästan alla länkar så har jag numera gått till att låta den som klickar själv bestämma vad som händer. I IE kan man t.ex. trycka ner shift-tangenten när man klickar för att få ett nytt fönster, bättre det än att tvinga någon.

(En helt annan sak; layouten du har gjort till sweblogs.com är absolut snyggare än den förra, men något är fel då det rosa i mitten flödar över bakgrunden med ca 200 pixlar till vänster (i IE))

2:04 em  
Anonymous Anonym said...

Jag skulle väl säga att jag har ett lagom radavstånd nu ;-). Visst är det bra med ett tilltaget radavstånd, men det får inte bli så överdrivet att man sabbar ögats möjligheter att snabbt se var textstycken börjar och slutar.

4:33 em  
Blogger plindberg said...

Svart på vitt är inte bäst ur läsbarhetssynvinkel som jag har förstått det. Kontrasten blir för skarp. Bokpapper är aldrig eller mycket sällan kritvitt. Snarare föreskrivs just en väldigt ljus färg som bakgrund, med eller utan färgton, eller att man gör själva texten ljusare.

5:29 em  
Blogger Martin said...

tack för alla kommentarer, jag tar in och fudnerar över dem,
det har inte alltid varit självklart för mig att köra _blank, t ex på min gamla huvudsida http://www.sveriges.com/ så plockade jag bort det för att jag ströde mig så kopiöst på det.


Idag pratade jag med hakank på bloggaremiddagen också, och han hade en bra poäng med att man blir trött (så som jag kommer ihåg att han sa det) av att ha för många fönster uppe.Det blir jag också, kanske jag inet ska ha target=_blank i fortsättninegn i alla fall.

Tack för att kommentarer, jag blev verkligen jääteglad att så många hade kommenterat.

Vad det gäller Sweblogs, så tack! det är fortfarande en massa saker jag inte nöjd med i den designen och jag vill omarbeta, och jag tittar just nu på det problemet som du Johan tog upp.

10:28 em  
Anonymous Anonym said...

2 saker som jag inte tycker om. Dels är det target="_blank" vill jag öppna i ett nytt fönster så gör jag det själv. Sen är det dom som har RSS med bara dom första XX tecknen eller några meningar. Jag vill ha hela posten i RSS flödet så jag kan tanka ner det på min Palm och läsa posterna senare på dagen. När jag använder SharpReader så är det väldig sällan jag går in på sidor som bara har dom första XX tecknen eller meningarna i RSS flödet. Brukar hoppa över att läsa sådana inlägg väldigt ofta. Men finns hela posten med så läser jag den.

//Henrik
(at)
myworld.com

12:31 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka till startsidan



 

Totala antalet besökare sedan 2005-09-15:

Besökare denna månad:

Besökare denna vecka:

Besökare idag:

Besökare online:

Besökarstatistiken är en tjänst från Susnet.